|
Veruda
|
 |
« : Srpanj 20, 2008, 17:23:12 » |
|
Imamo još nekoliko mjeseci vremena intezivnog rasta ispred sebe, ali ja već sada razmišljam o zaštiti svojih banana. Ima nekoliko stvari koje bi trebalo uzeti u obzir: vrsta banane (umjerena, suptropska ili tropska vrsta), učestalost i jakost mrazeva i niskih temperatura te vlaga i oborine u hladnijem djelu godine, stadij rasta banane i njezin položaj u vrtu. M. basjoo ovisno o tome kolika će biti na kraju sezone rasta ću još nakanado odlučiti o zaštiti. M. sikkimensis, tu bi trebao ozbiljnije razmisliti o djelomičnoj zaštiti tla mulčiranjem i vrha pseudostabla nakon odstranjivanja listova. Možda se i odlučim na izradu mini staklenika, ali to će ovisiti još o nekim stvarima. Ensete ventricosum, nju bi najradije izvadio iz zemlje zajedno sa rizomom i stavio u tamnu, suhu, negrijanu prostoriju sa temperaturom od negdje 8-12°C. Korijen banane trebalo bi obložiti nekom krpom i položiti je na mekanu podlogu, tu i tamo održavati vlagu oko korijena, ali nikako pretjerivati.   Mnoge banane tako uspješno prezimljavaju i u proljeće ih se ponovno posadi na njihovo staro mjesto.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zexland
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #1 : Rujan 12, 2008, 14:22:25 » |
|
Veruda pa ti imas citavo atomsko skloniste za egzotiku !  Ja sam cuo za Musa basjoo, da je dobra fora sa spustanjem listova na dole, potom vezivanje ( bez secenja ), i da joj je to prirodni izolatora + naravno slama, lisce i ostala zastita...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
http://www.zizstudio.comUSDA zone for Zexland: 7b/8a --------------------------------- Aps. minimum in last 20 years: -16c Aps. maximum in last 20 years: +47c
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #2 : Rujan 12, 2008, 14:29:33 » |
|
nije ovo na slici verudino 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
Zexland
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #3 : Rujan 12, 2008, 14:32:28 » |
|
Aha ! Jos se ja cudim...reko to mi nije prijavio u nacrtu za 3d  mislio sam da je ispod kuce 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
http://www.zizstudio.comUSDA zone for Zexland: 7b/8a --------------------------------- Aps. minimum in last 20 years: -16c Aps. maximum in last 20 years: +47c
|
|
|
seni 2
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #4 : Rujan 17, 2008, 08:01:12 » |
|
Veruda, dali je dobro i bananu sad pred zimu politi sa gnojivom koje sadrži kalij ? Bananu mislim ostaviti vani ušuškanu naravno.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #5 : Rujan 17, 2008, 09:44:13 » |
|
Sada je ipak kasno zbog izvanrednih vremenskih prilika banana je prestala sa rastom i miruje. Negdje na kraju kolovoza sam ja dodao zadnju prihranu sa kalijem..
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2008, 09:47:11 Veruda »
|
Evidentirano
|
|
|
|
tasana
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #6 : Rujan 17, 2008, 20:59:39 » |
|
Izvini, kako miruje, moja svaka tera po novi list kao da se nista novo ne desava, mada sam i ja prestala davno sa prehranom 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #7 : Rujan 17, 2008, 21:07:22 » |
|
opla veruda 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tasana
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : Rujan 17, 2008, 21:09:26 » |
|
Cao Pivi, sta, ne verujes mi-treba slika 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #9 : Rujan 17, 2008, 21:15:42 » |
|
joj kako vi odma skačete na loptu. vjerujem ti zašto ti nebi vjerovao. dajte ljudi
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tasana
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #10 : Rujan 17, 2008, 21:22:13 » |
|
...a, dobro, onda Verudi nesta porucujes.......... Stvarno super sad izgledaju, cini mi se lepse nego letos za onih vrucina i teraju sve, bas kao da je sredina sezone.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #11 : Rujan 17, 2008, 21:22:59 » |
|
pa naravno da verudi poručujem. Njegova izjava, zatim tvoja, a onda moja je u biti značila: veruda, tvoje banane su stale! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tasana
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #12 : Rujan 17, 2008, 21:42:33 » |
|
Nisu, nisu sigurno, mozda mu se samo ucinilo 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #13 : Rujan 17, 2008, 21:50:23 » |
|
Meni banane rastu, mislio sam da će na kontinentu stati sa rastom s obzirom na niže temperature, ali ako one i dalje rastu ja se izvinjavam.
Ali, još uvijek sam mišljenja da je kasno za zadnju gnojidbu...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #14 : Rujan 17, 2008, 21:52:09 » |
|
Ma veruda nemoj tako.  Vjerujem ja da tebi banane rastu, isto kao i tasani... ali mislim da ipak nisi mislio na kontinent već da si prvenstveno polazio od sebe kada si ono pisao 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2008, 21:54:10 Pivi »
|
Evidentirano
|
|
|
|