Edo
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #180 : Ožujak 13, 2010, 02:05:12 » |
|
Evo drugi(mislim da svi imaju nekih niti desetak godina), otprilike znam kada su posađeni.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Sarajevo, zona 8a
|
|
|
Edo
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #181 : Ožujak 13, 2010, 02:07:13 » |
|
I još jedan, mada je malo mutan ispao.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Sarajevo, zona 8a
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #182 : Ožujak 13, 2010, 08:27:53 » |
|
dobar, nema sta. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
živjelo globalno "zatopljenje"
šta oči vide, ruke sade ;)
|
|
|
palmofan
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #183 : Ožujak 13, 2010, 09:11:31 » |
|
Dobro se drže s obzirom na to da Sarajevo ima oštriju klimu od Zagreba i većine hrvatskih kontinentalnih gradova. 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Ožujak 13, 2010, 09:11:42 palmofan »
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a
|
|
|
icupi21
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #184 : Ožujak 13, 2010, 10:43:36 » |
|
Od kada su te slike?  Ako su slikane neki dan onda su ih nekako štitili jer ne bi bili takvi bez zaštite.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Ožujak 13, 2010, 10:44:49 icupi21 »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #185 : Ožujak 13, 2010, 11:51:32 » |
|
Doista dobro izgledaju. E, sad ostaje pitanje jesu li imali neku zaštitu?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Edo
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #186 : Ožujak 13, 2010, 21:35:33 » |
|
Hvala na komentarima, što se tiče da li imaju neku zaštitu, mislim da ne, s obzirom da su posađeni između zgrada, tako da im vjetar nije problem. neboderi još i isijavaju toplotom, što je još jedan plus, s obzirom da je zato tu temperatura barem viša za tri stepena nego uz rijeku. Uvjeti u sarajevu preko zime i nisu tako drastični(ako se ima u obziru mišljenje koje preovladava). Ima snijega, međutim nema vjetra ni blizu kao npr. u Zagrebu, jer je brdovit treren. A znamo da vjetar drastično snižava temperaturu, što se vidi baš dobro na trahikarpusima, ali samo fortuneima, ne i za primjer Wagijima.
Evo ovako stoje temperature u gradu: maximalni minus po godini je minus -12,3C, a maximalni za nekih pedeset godina je bio 1963, kada je u centru izmjerena temperatura od -17 Celzijusa.
Pozdrav svima, Edo
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Sarajevo, zona 8a
|
|
|
nanu
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #187 : Ožujak 17, 2010, 19:28:57 » |
|
Lijepi T. fortunei u zagrebačkom vrtu u blizini križanja Selske i Zagorske. Slikano 27.12.08., taman kad su počele ove hladnoće:  ne trebam stavljati onda svoje slike  ...sada su se prosirile po cijeloj ulici  ... ..a bilo je spomenuto zasto stitimo samo deblo?...prije smo cijelu, skele i ostalo, ali nakon sto je narasla..smo jednostavno prestali.. ..ovo oko debla je vise zbog navike i nekog..mira? ne znam...ali kako god...uspjeva  .... pozdrav svima...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #188 : Ožujak 17, 2010, 22:22:46 » |
|
Nanu, dobro nam došao  . Sad kad smo dobili i vlasnika na Palmapediu da podijeliš s nama neke informacije. Koliko je bila stara i velika kad je posađena u zemlju? Koliko je do sada u zemlji? Je li ikad imala oštećenja? Kako je podnijela ovu zimu? Neke po gradu su dobile dosta po lišću.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
nanu
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #189 : Ožujak 18, 2010, 01:32:07 » |
|
hvala na dobrodoslici  ..pa sada je negdje..u zemlji 17 godina..to je moja prva palma koju sam posadio  ..bile su jos dvije, uz nju, mlade, sve tri su imale jednu lepezu..jednu smo poklonili, a druga se smrznula prvu godinu..u pocetku smo samo radili improvizirani plastenik, kasnije nesto sa skelama pokusavali i onda prestali..moram priznati da se nismo previse zabrinjavali.. ..jedne godine smo samo u proljece imali problema s kukcima u deblu, ali to je brzo rijeseno..ali da..ova zima je bila malo zabrinjavajuca..zbog naglog zahladnjenja, cak se i pokoji bambus smrznuo..a i isusova kruna tj pasiflora...sada je sve ok, nije dobilo nikakvo ostecenje po liscu..samo sto sam odrezao sada dosta lisca jer su se neki zbog tezine snijega skroz savinuli  ...ali cvrsta je ona  .. pozdrav
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #190 : Ožujak 19, 2010, 17:26:27 » |
|
Prošao sam pored botaničkog vrta tramvajem danas i malo su otkrili onaj Trachycarpus fortunei posađen jesenas. Koliko sam uspio vidjeti izgleda ok.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofan
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #191 : Ožujak 21, 2010, 10:45:58 » |
|
Primjerak u Dugom Selu pokraj željezničkog kolodvora je pak u jako lošem stanju, vlasnik mu je odrezao sve listove osim središnjeg koplja i još jednog lista, no i oni su potpuno suhi. Uskoro će se vidjeti da li će se taj trachy oporaviti ili neće.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #192 : Ožujak 25, 2010, 00:04:52 » |
|
Evo i čuvenog zg primjerka od prije 4-5 dana, da sline poteku.. Puno se listova spustilo zbog snjega ali ih je puno ostalo i uspravno. Nikakvih ošečenja samo suknjica od suhih listova iz proteklih godina. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #193 : Ožujak 25, 2010, 09:24:07 » |
|
Branimire, baš sam se pitao kako je taj prošao. Nisam imao vremena ići na tu stranu. Lovranpalm mi je isto rekao da je dobro prošao i da je izgledom ok, što ova slika potvrđuje  Još koja godina pa će prerasti potkrovlje kuće.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
sale
Washingtonia
|
 |
« Odgovor #194 : Ožujak 27, 2010, 15:16:32 » |
|
Puno se listova spustilo zbog snjega ali ih je puno ostalo i uspravno. Da li su ovi spušteni listovi otpisani, mislim, da li će se osušiti?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|