palmofan
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #195 : Ožujak 27, 2010, 15:30:59 » |
|
Kod trachyja je normalno da ima takve spuštene listove, to sam viđao i na moru, gdje nema snijega. Trachyju se stari listovi s vremenom spuštaju i postupno suše a novi izbijaju iz terminalnog pupa.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #196 : Ožujak 28, 2010, 08:42:15 » |
|
Kod trachyja je normalno da ima takve spuštene listove, to sam viđao i na moru, gdje nema snijega. Trachyju se stari listovi s vremenom spuštaju i postupno suše a novi izbijaju iz terminalnog pupa.
da, tako je. negdi sam procitao da listovi palme traju oko 3 godine i onda se osuse. sad za koje vrste to vrijedi ne bi znao jer sigurno nije za sve.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
živjelo globalno "zatopljenje"
šta oči vide, ruke sade ;)
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #197 : Ožujak 28, 2010, 20:28:02 » |
|
Različito je od vrste do vrste. Kod Rhapidophyllum hystrixa traju i do 7 godina. Uglavnom, iako nije pravilo, kod sporijih vrsta traju duže.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Zexland
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #198 : Ožujak 31, 2010, 20:33:14 » |
|
Uh! Kakav lep primerak 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
http://www.zizstudio.comUSDA zone for Zexland: 7b/8a --------------------------------- Aps. minimum in last 20 years: -16c Aps. maximum in last 20 years: +47c
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #199 : Travanj 03, 2010, 00:55:22 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofan
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #200 : Travanj 03, 2010, 21:58:54 » |
|
Trachy je odlično prezimio ovu zimu.  Nadam se da će ovo biti poticaj upravi Botaničkog vrta da posadi još koju palmu vani, a koja bi mogla prezimljavati vani u Zagrebu uz određenu zaštitu, npr. Sabal "havanensis" i Chamaerops humilis. Nove slike kutinskog trachyja. Listovi koji su bili jako oštećeni su se osušili do kraja, ali osim toga nema drugih oštećenja, a vidi se da je i centralni list malo porastao. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #201 : Travanj 03, 2010, 22:42:21 » |
|
dobro se drzi  ja sam isto primjetio kod svog da je porastao za pola lepeze. tj ostatak koji je zimus bio jos u palmi sad je izasao van. mozda nekih 10ak cm. kolko je za ocekivat novih listova u ovoj predstojecoj sezoni. pitam jer mi je prvi put prezimio na vani, dobro je ukorjenjen, i na suncanoj poziciji.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #202 : Travanj 04, 2010, 12:36:57 » |
|
Realno bi bilo za očekivati, kod maldih T. fortuneia, 4-5 listova. No ako ćeš ga zalijevati i prihranjivati, što ti ne bi trebao biti problem jer je kod tebe doma u vrtu, onda i koji list više. Meni je problem što su moji na vikendici pa koliko dobiju vode od kiše tijekom sezone rasta to je to.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #203 : Travanj 04, 2010, 13:18:21 » |
|
nije mi problem , zalivanje i gnojidba. sto vise bas volim ih "napucat"  . hehehe
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #204 : Travanj 28, 2010, 18:12:53 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #205 : Travanj 28, 2010, 18:17:20 » |
|
na prvu bi reko neka egzoticna palma s tajlanda ali........  hehehehe sto je autor htio reci? p.s. to je ta palma u osijeku sto je prezivila sve i svasta, nikad sticena po zimi. prvo je bila jedna , pa je uz nju narasla druga palma, i sad, opet tik do te dvi raste treca palma. rjec je o t. fortuneiju.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Travanj 28, 2010, 18:18:24 damir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
Yucca
Gost
|
 |
« Odgovor #207 : Lipanj 28, 2010, 16:12:20 » |
|
Evo nekoliko fotosa Trachycarpusa Iz Sarajeva, sa Grbavice:
Ovo je, izgleda, nesto starija fotka Petak vece sam sjedio u ovom kaficu i palma je znatno visa, a oko nje ima 3 manja Trachi-ja. Najmanji od njih je ocigledno ostao samo na jednome listu koji je i dodatno orezan te je vec izbacio novi neotvoreni list i jos novo koplje. Veliki ima oprljene listove. Pitao sam za zastitu i kazu da je "bio omotan nekim bijelim najlonom...". Pored ovog, ima jos nekolikio vecih Trachy-ja posadjenih unaokolo koji su u nesto boljem stanju. Posjetit cu kafic ("Palma" se zove  ) maksuz tokom dana i s aparatom pa cu uslikati i postaviti ovdje fotke.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Yucca
Gost
|
 |
« Odgovor #208 : Kolovoz 03, 2010, 11:42:01 » |
|
Adapiram kucu i jutros sam posjetio jedno stovariste boja i lakova na lazu u Hadzice. U vrtu stovarista sam ugledao maleni trahi i slikah ga. Lokacija na kojoj je posadjen je izrazito nepooljna- nalazi se u kanjonu jedne manje rijeke izmedju visokog Igmana i nesto nizis brda na suprotnoj strani. Nadmorska visina je pretpostavljam iznad 600 m. Razgovarao sam s direktorom tvrtke, i covjek kaze da je proslu jesen kupio par loncanica za urede, ali kad im je pokusavao pronaci pozicije na palmi je ugledao kartoncic sa slikom iste u snijegu i natpisom "winter palm" i -20 stepeni. Kaze da je cisto iz pokusa posadio vani. Ocigledno, prvu zimu je izdrzala iako je prilicno malena. Nisam izdrzao da mu ne dam par savjeta za narednu zimu, a jos dobih i popust na kupljenu robu 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #209 : Kolovoz 03, 2010, 12:58:58 » |
|
Žilavi su T.fortunei. Gledam na wikipediji osnovne klimatske podatke za Hadžiće i poprilično je hladan. Prosječna godišnja temperatura u Hadžićima je oko 8.5°C, posječna temperatura zraka (7 mj.) je 18°C, najniže prosječne temperature (u 1 mj.) -2°C,srednji broj dana sa mrazevima je 102, a jesenji mrazevi nastupaju u 10 mj. i potraju do 4 mj. Prosječna godišnja koločina padavinau Hadžićima iznosi oko 930 mm.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|