porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« : Svibanj 20, 2008, 21:09:36 » |
|
Bio sam za praznike oko 1. svibnja na izletu u Parizu. Evo slika da vidite što tamo može rasti, a prije svega što znači tradicija u uređivanju parkova i javnih prostora. Jardin du Luxembourg (Luksemburški park) - najveći park u gradu. Ima staklenike u kojima preko zime drže palme i ostale egzotične biljke: Velika naranča i canariensis u posudama. Magnolija grandiflora posađena u vrt:  Canariensisi, Filifere i C. humilis u posudama   Park s canariensisima  Canariensisi i naranče  Lijepe masline u posudama i oleandar  C. australis  C. australis purpurea!  Naišao sam na dvije velike masline (veća barem 4 m i isto toliki promjer krošnje) koje rastu u malom ograđenom vrtu pored gradske viječnice! Cesta ih dijeli od rijeke Seine. Nisam imao aparat, ali sam ubrao grančicu i poslije slikao. Na granama je veća imala resice. Manja je posađena malo dalje, a bio je već sumrak pa nisam vidio da li i ona ima resice. 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Svibanj 20, 2008, 21:12:09 porat »
|
Evidentirano
|
DRNIŠ: USDA zone: 8b (prema 8a) Prosječna godišnja apsolut. min. temp.: -9,4°C Apsolutna minimalna temperatura: -16,1°C - 1985. g. (razdoblje od 1961. g. do 2010. g.) Godišnja prosječna temperatura: 13,0°C Ukupna godiš. količina padalina: oko 900 mm
|
|
|
Xenon
aloha
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #1 : Svibanj 20, 2008, 22:37:06 » |
|
Pariz je u zoni 8 i tamo bez problema mogu da rastu Trachycarpusi i verovatno Jubaee.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b/8a AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #2 : Svibanj 20, 2008, 23:27:39 » |
|
Trachy raste svugdje, to nije dilema, ali kada vidim Cordyline australis purpureu...  Parkovi su lijepo uređeni, zaista za primjer mnogim mjestima kod nas...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Palmark
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #3 : Svibanj 21, 2008, 10:10:19 » |
|
Fenomenalno! Zaista im svaka cast,ovo bi trebalo da sluzi svima za primer! Ocekivao sam i trachycarpuse,jubaee,butie...mislim da bi to tamo raslo bez problema!
A potpuno su mi neverovatni oni canariensisi i filifere u zardinjerama-ne znam kako je toliko drvece uspelo da izraste s' tako zarobljenim korenom?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 8a ******************************** apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C
|
|
|
porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #4 : Svibanj 21, 2008, 10:44:58 » |
|
Zaboravio sam napomenuti da sam vidio trachy veličine debla oko 2 m. To mi i nije bilo neko iznenađenje, ali dvije velike masline i crvena cordilina jesu. Veruda je izračunao da je Pariz zona 8b (oko -8,5 prosječni godišnji aps. minimum), ali klima je ipak vlažna s malo sunca.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
DRNIŠ: USDA zone: 8b (prema 8a) Prosječna godišnja apsolut. min. temp.: -9,4°C Apsolutna minimalna temperatura: -16,1°C - 1985. g. (razdoblje od 1961. g. do 2010. g.) Godišnja prosječna temperatura: 13,0°C Ukupna godiš. količina padalina: oko 900 mm
|
|
|
franceska
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #5 : Svibanj 27, 2008, 10:49:01 » |
|
Prosle godine su imali i nekoliko brahea i butia, i na ulazu u Orangerie stajala je da ne pretjeram jedno 3-5 m velika bismarckia! Nije ih sada bilo vani? Mozda ih kasnije stave van. Da predivan je park, a sve zahvaljuci ljubavi talijanke Medici, ima jos tamo puno biljaka i palmi, koje su donesene iz Italije. A ima Pariz dobra ljeta, zna bit cak i presparno, utjecaj Siene.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #6 : Svibanj 27, 2008, 11:22:01 » |
|
Nisam vidio brahee i butie i bismarckie. Drago mi je da i to imaju!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
snowkid
Brahea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #7 : Lipanj 11, 2008, 14:56:58 » |
|
nisam mogao virovat kad sam vidio kanarke tako velike to je nesto pre dobro a na drugu stranu znam da moze u london to rast pogotovi nasu klimu di je rjetko rjetko ispod nule a pola godina je oko 0-10 ce naravno sporavat rast kroz godinu. ima neke mala kanarke sta vidim u privatnih vrti ali ima tranchy a rekao bi naj vise ovi bas mlade mlade kanarke. prije palmapedia nisam skoro nista znao a sada puno puno sam na ucio i kad vidim tranchy u neki luxsuzni restoran ili hotel kad sam na ulicu znam zasto bas tu palmu raste tu i nije tako luxsuzna kad ona moze i do velike minusi podnit!!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 8b/9a AHS heat zone: 2 Average temperature range January : 2.4 °C to 7.9 °C Average temperature range July : 13.6 °C to 22.8 °C Annual precipitation: 583.6 mm Highest record tempreture : 38.5
|
|
|
|
Yucca
Gost
|
 |
« Odgovor #8 : Siječanj 05, 2011, 14:36:59 » |
|
Nisam vidio brahee i butie i bismarckie. Drago mi je da i to imaju!
Butia yatay unutar natkrivenih perona zeljeznicke stanice Gare-Du-Lyon, Paris  Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #9 : Siječanj 05, 2011, 14:44:34 » |
|
U kakvom je stanju kao da je i nemaju 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Yonex
|
 |
« Odgovor #10 : Siječanj 05, 2011, 15:45:35 » |
|
Jadnaaa, ima li sanse za oporavak?  Ovo uzasno izgleda... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #11 : Siječanj 08, 2011, 00:12:48 » |
|
Kako je dobila Butia  (i to još pod krovom) Neki dan sam čitao neki tekst u kojem uspoređuju Pariz kao zonu 8 i neki grad u americi koji je isto u zoni 8 ali veći broj palmi raste u tom gradu u americi jer Pariz ima prolongirane hladnoće i više zimske vlage. Ipak joj taj krov sigurno i odmaže, jer ne dobiva sigurno baš puno direktnog sunca.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2011, 00:15:58 branimir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|