|
|
Diver
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #706 : Lipanj 08, 2010, 18:13:28 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Diver
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #707 : Lipanj 08, 2010, 18:36:21 » |
|
...a samo kad se prisjetim ovih slika    ...trnci me odmah prođu
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Diver
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #708 : Lipanj 09, 2010, 19:26:50 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Diver
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #709 : Lipanj 28, 2010, 14:59:21 » |
|
...danas, 29.06.2010. sam obišao mladi maslinik u Svetvinčentu a stanje je slijedeće:  Od ukupno 36 maslina zasađenih u travnju 2009. zima i niske temperature su "srezale" sve posađene ulike a danas sam pronašao da na 13 komada probijaju izbojci iz korjena, u postocima ispada da se za sada revitaliziralo cca 36,1 % nasada, a po sortama to izgleda...  Lecino zasađeno 31 kom. niknulo iz korjena 12 kom. 38,7 % Pendolino zasađeno 4 kom. niknulo iz korjena 0 kom. 0,0 % Rosignola zasađeno 1 kom. niknula iz korjena 1 kom. 1,0 %
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Diver
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #710 : Rujan 09, 2010, 22:38:36 » |
|
Evo, nakon dužeg vremena da ponovo malo pokrenemo temu...  Imam jedno pitanje za znalce. Zanima me sorta maslina koja se nalazi u Autocampu MASLENICA u Rabcu, gdje su i hoteli.? To su stari nasadi a nešto sam načuo da bi mogla biti stara sorta Plominka, koje je bilo na području od Plomina, preko Vozilići Labina i Rabca... Nabavio sam tri sadnice "od coka" 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #711 : Rujan 30, 2010, 09:41:41 » |
|
Oblica, stanje 29. 9. 2010. Prvu godinu dosta dobila od mraza, kora joj popucala sa sjeverne strane od kuda se spuštao hladniji zrak. Prošlu zimu stavio sam oko nje dosta lišća u krumpirovoj vreći i pokazalo se kao bolje rješenje jer je bilo punje manje štete iako je zima bila puno oštrija. Imao sam i po primjerak sorte Leccino i Ascolana tenera koje su se obnovile iz osnove stabla, ali sam ih odlučio izvaditi jer nisam bio zadovoljan brzinom obnove. Mislio sam još probati s nekim istarskim autohtonim sortama ili kupiti u nekom trenutku maslinu koja ima dosta debla, vjerojatno neku od istarskih sorti. Takve masline za dekorativne svrhe imaju šanse u Zagrebu i okolici. vidio sam na nekoliko mjesta da takva stabla koja imaju dosta drvenaste mase dobro prezimljuju čak i u posudama. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #712 : Listopad 01, 2010, 23:00:57 » |
|
Predložio bih da svoju obrezuješ da se razgrana i bude niska. Nespretno ti je zaštititi maslinu koja ide u vis a obrezivanjem se i zadebljava deblo. Tako ćeš je lakše štititi a i stablasti dio će se na taj način debljati. Samo pustiš da jedna malo jača grana bude dominantna i uvijek viša od ostalih ali da je ove prate. (skračuješ gornje dijelove) I tu najvišu odrežeš ali bez da je manje prestignu. Kad ti maslina naraste postepeno joj svake godine tamaniš niže grane. (Nikad više od 30% krošnje godišnje)
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Listopad 01, 2010, 23:03:38 branimir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
satarash
Washingtonia
|
 |
« Odgovor #713 : Listopad 03, 2010, 08:47:37 » |
|
Stari mi ima masline koje su prosle trogodisnju vegetaciju. Malo su rodile pa bi plod ukiselio odnosno stavio u tegle. Molio bih recept ako netko ima. Hvala
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Diver
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #714 : Listopad 06, 2010, 20:01:32 » |
|
Da vidimo  Tko će prvi pobrati masline... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
trava
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #715 : Listopad 08, 2010, 22:54:56 » |
|
Masline se mogu prirediti na ovaj način: Potpuno zrele masline(po mogućnosti malo već namreškane)stave se u 10% otopinu soli ,povremeno svakih par dana se protresu i nakon otprilike dva mjeseca masline su odgorčene,nakon toga stave se u 5% otopinu soli u koju se može dodati i vinske kvasine i malo bilog luka(češnjaka)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
bvb
|
|
|
satarash
Washingtonia
|
 |
« Odgovor #716 : Listopad 10, 2010, 00:53:49 » |
|
hvala na odgovoru, samo kada to sve napravimo da li trebamo jos pasterilizirati ako cemo puniti tegle... Sto Vi maslinari inace cinite sa svojim maslinama, sve u ulje ili dio konzervirate. Sto se vise isplati?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Diver
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #717 : Listopad 10, 2010, 20:18:08 » |
|
...imam jedno drvo Ascolana tenera (sorta koja se može kiseliti, a može i u ulje). Lani sam sačekao da sve masline pocrne, pobrao sam ih oprao, osušio i postavio u tegle pomejšane sa krupnom morskom soli. Svakih par dana sam iscjedio vodu koju je sol izvukao iz masline i ponovo pomješao tako da budu masline kompletno u soli. Nakon nekog vremena (neznam koliko točno dana) masline sam oprao od soli položio u tegle i zalio s maslinovim uljem (moglo se i sa običnim) te dodao dva lista lovorova lista, grančicu ružmarina. Spremam se za berbu maslina u Petak 15.10.2010. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Veruda
|
 |
« Odgovor #718 : Listopad 10, 2010, 20:24:54 » |
|
Spremam se za berbu maslina u Petak 15.10.2010.  Ja ću još malo isto, za destak dana 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
satarash
Washingtonia
|
 |
« Odgovor #719 : Listopad 10, 2010, 21:17:39 » |
|
Da li je netko radio po ovom receptu Ako je, da li zna gdje se moze nabaviti natrijev hidroksid(NaOH). Malo sam se raspitivao po apotekama, ali toga nigdje nema: slijedi recept... 1) Staviti masline u plastičnu posudu i preliti ih dva postotnim natrijevim hidroksidom (kupiti u apoteci!) da budu potopljene - na jednu litru vode 2 dkg NaOH! - u toj otopini dva dana držati crne masline a tri dana zelene 2) Nakon toga ih procijediti, isprati i preliti čistom vodom. Tako svaki dan 5-6 dana mjenjati vodu (otprilike svaki dan u isto vrijeme) dok ne postane čista. 3) Skuhati 8-9 % salamuru (1l vode 8-9dkg soli zakuhati i pustiti da se skroz ohladi) i u njoj/držati masline 5-6 dana. 4) Stavljati u teglice i preliti sa salamurom (novom) ili sa maslinovim uljem.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|