Palmapedia.com  
Veljača 08, 2012, 03:24:23 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: BOŽIĆNI KAKTUS  (Posjeta: 910 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
oaza
Washingtonia
*

Spol: Ženski

Email
« : Srpanj 09, 2010, 13:53:28 »

thumb_upOVAKO:imam na balko0nu trenutno božićni kaktus,zanima me kad počne cvjetati,i ako može neke savjete o njemu? icon_redface
Evidentirano
Treehugger
Phoenix
*

« Odgovor #1 : Srpanj 10, 2010, 12:38:19 »

Kod tzv. božićnog kao i uskrsnog kaktusa važno je samo pogoditi dobar ritam budući da spadaju u šumske kaktuse. Samo ime im kaže božićni cvate u zimu studeni, prosinac, siječanj, zatim veljacu, ožujak ima razdoblje mirovanja, staviti ga na svježije ( oko 15 st) rjeđe zaljevaj. Travanj i svibanj uobicajena njega, kad se kompost prosuši, zalij. Lipanj, srpanj i kolovoz bilo bi dobro da je vani ( i to je mala tajna za dobru cvatnju) stavi ga na sjenovito mjesto. Kad zahladni, krajem rujna, listopada, drži ga na suhom i svježem, manje zaljevaj dok ne formira pupove. Kasnije povecaj temperaturu i kreni sa normalnim zaljevanjem. Kad procvjeta drži ga di želiš, na normalnoj sobnoj temperaturi, uz normalno zaljevanje, nemoj da temperatura padne ispod 15 dok je u cvatu.

Kod uskrsnog ista stvar, al je ritam malko drugačiji jer cvate u drugo doba godine. Znači, Uskrsni miruje preko zime ( listopad, studeni, prosinac, sijećanj ) drži na svježijem mjestu, oko 15 st uz vlažan (al ne mokar) kompost. Pred cvatnju ( velj. ožujak ) drži ga malo sušim, manje zaljevaj dok ne formira pupove. Onda ga stavi na toplije, u grijanu sobu i više zaljevaj. kad procvate, održavaš normalno. Nemoj da temperatura padne ispod 15.

Drži ga na dobro osvjetljenom mjestu, al nikako na direktnom suncu.
Sretno  sretan
Evidentirano

Mi žene smo anđeli!
Ako nam polomite krila, i dalje letimo - na metli, jer smo fleksibilne. :)
Treehugger
Phoenix
*

« Odgovor #2 : Srpanj 10, 2010, 12:41:49 »

eh, da..i kad formira pupove, stavi ga na jedno mjesto di želiš da cvate..i NE PREMJEŠTAJ! tijekom cvatnje. To fakat ne vole.
Evidentirano

Mi žene smo anđeli!
Treehugger
Phoenix
*

« Odgovor #3 : Srpanj 10, 2010, 13:20:48 »

Kako razlikovati uskršnji kaktus Zygocactus truncatus, od božićnog Rhipsalidopsis gaertneri ( i R. rosa ) ako nisu u cvatu...obje vrste imaju razgranatu stabljiku i savijene grane sastavljene od plosnatih članaka koji nalikuju listovima. E sad, promatraju se rubovi članaka. Kod božićnog kaktusa su nazubljeni, a kod uskrsnog su blago valoviti... a tu su i epifililijumi (epiphyllum)...imaju duge uske izboje koji se šire na sve strane, a cvatu u velikim trubicama sa više redova latica...cvjetovi idu do promjera 12 cm...cvatu uglavnom danju, ali ima i noćocvjetajućih, jako mirisnih, bijelih (hibridi E. cooperi) Cvatu nešto kasnije od uskršnjeg kaktusa, znaći svibanj, lipanj..i dalje se održavaju isto... icon_wink
Evidentirano

Mi žene smo anđeli!
oaza
Washingtonia
*

Email
« Odgovor #4 : Srpanj 11, 2010, 14:11:42 »

hvala na savjetu icon_wink
Evidentirano
Yonex
Global Moderator

Spol: Muški

Email
« Odgovor #5 : Rujan 29, 2011, 18:31:45 »

Aktiviram ovu temu ponovo jer necu da pravim novu, a pitanje je vezano za epiphyllume. Moj epi je stajao na jakom sucnu ove godine i nakon cveta je poceo da se susi, da pati... Premestio sam ga u hlad i super se oporavio, ali novi mladi vrhovi sada iz sebe izbacuju korencice. shocked Kakva je to pojava, na sta reaguju, sta da radim. Da li da odsecem te vrhove sa zilicama pa u zemlju da ih malo namnozim? sretan
Evidentirano
Treehugger
Phoenix
*

« Odgovor #6 : Rujan 29, 2011, 18:51:30 »

Ako se stari dio osušio možda ne dobivaju vodu, tako da, da..možeš ih rasadit...ove mlade dijelove sa korjenčićima..inace i oni i uskrsni vole više šareni hlad a ne direktno sunce, dok su vani. Na direktnom mogu bit po zimi dok su unutra i dok nije pre jako...
Evidentirano

Mi žene smo anđeli!
Yonex
Global Moderator

Email
« Odgovor #7 : Rujan 29, 2011, 18:59:38 »

Nije bas skroz suv, samo je malo oprljen od sunca, ali izvuci ce se. Bitno mi je bilo to za rasadjivanje, hvala! sretan thumb_up
Evidentirano
issac
Phoenix
*

« Odgovor #8 : Rujan 30, 2011, 17:50:01 »

ja sam jednoga neki dan ''sahranio'' steta, ljepo je cvao
Evidentirano
Treehugger
Phoenix
*

« Odgovor #9 : Rujan 30, 2011, 18:17:22 »

Šta si mu napravio, priznaj?  icon_wink
Evidentirano

Mi žene smo anđeli!
issac
Phoenix
*

« Odgovor #10 : Listopad 01, 2011, 14:26:22 »

nista, nije mi se previse dopadao, tj nisam previse obratio brige za njega ;)
kaj sa sjemenkama od ricinusa?
Evidentirano
 Str: [1]
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!