|
branimir
|
 |
« Odgovor #120 : Siječanj 26, 2010, 13:07:38 » |
|
Zna li netko koji bi mogao biti razlog oštećenja bodlji mog roebeleniia? Lišće mu je žuto a na proljeće ga nakon godinu dana interjera kanim staviti u vanjski režim nebih li ga potaknuo. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
aloha
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #121 : Siječanj 26, 2010, 19:14:25 » |
|
Ovo mi deluje kao neka bolest, ja bih ovaj list odsekao da se ovo ne prosiri na ostatak biljke.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b/8a AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
lovranpalm3
Washingtonia
|
 |
« Odgovor #122 : Siječanj 27, 2010, 07:21:52 » |
|
Dobar dan, ovakve mrlje su se meni pojavile na stapkama listova na canariensisu pred dosta godina i onda je otac odrezao jedan komad problematičnog lista i obilazio razne adrese. Jedna botaničarka iz Parkova i nasada u Opatiji mu je rekla da su i oni imali takav problem i da je bila riječ o previše vlage na korijenu, u svakom slučaju da se radilo o lošoj drenaži. Ovaj list se može, ali i ne mora nužno rezati. medjutim treba pregledati u kakvim uvjetima se nalazi korjenova bala. Isto bi bilo dobro lagano pošpricati to mjesto modrom galicom i držati biljku na suhom mjestu(npr.u sobi s radijatorom, na svijetlom mjestu)....evo, to bi bilo moje mišljenje...pozdrav!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
dubrovnik
Brahea
|
 |
« Odgovor #123 : Siječanj 27, 2010, 09:50:59 » |
|
phoeniksi u dubrovniku odlicno podnose susu, cak ni ljeti ih ne traba zaljevati i nikada im nisam drzao tanjuric ispod. provjeri dno korjena, mozes slobodno otkinuti 30%
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dundo
ex. HolyHero
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #124 : Siječanj 27, 2010, 09:55:57 » |
|
branimire meni to izgleda kao gljivična infekcija ili što je manje vjerovatno ali isto vjerovatno neka virusna infekcija. Otkini tu granu i zapali je 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #125 : Siječanj 27, 2010, 17:58:53 » |
|
Hvala vam svima na odgovorima. Već dugo muku mučim sa tim roebeleniijem. Ujesen sam mu zbog žutila lišća promjenio kompletnu zemlju. Odrezati ću list i staviti palmu pored radijatora te prestati zaljevati. Dno tegle je dugo bilo mokro zbog možda i predobre drenaže jer bi sva voda odmah odjurila u tanjurić. S obzirom na to koliko dugo boluje bojim se da neće još dugo. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #126 : Siječanj 27, 2010, 18:18:36 » |
|
Zašto bi ikada palmu bilo koju stavljao pored radijatora?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #127 : Siječanj 27, 2010, 18:28:34 » |
|
Da se zemlja što prije posuši.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #128 : Siječanj 27, 2010, 18:46:09 » |
|
da nebi to bio dvosjekli mač... iz krajnosti u krajnost, mokra zemlja-suha zemlja. I još suhi zrak radijatora po listovima.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #129 : Siječanj 27, 2010, 18:53:00 » |
|
Imaš pravo ionako je u sobi s radijatorom. Odrezati ću list pustiti zemlju da se posuši a listove prskati vodom.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dundo
ex. HolyHero
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #130 : Siječanj 27, 2010, 19:30:41 » |
|
Jesli li zapalio list?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #131 : Siječanj 27, 2010, 19:34:34 » |
|
Je, nasred sobe 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
branimir
|
 |
« Odgovor #132 : Siječanj 27, 2010, 19:51:02 » |
|
Baciti ću ga u smeće, sumnjam da na gradskom smetlištu rastu palme koje bi taj list mogao ugroziti. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dundo
ex. HolyHero
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #133 : Siječanj 27, 2010, 19:58:47 » |
|
Ma ako ga ne zapališ ništa nisi napravio, kill it with fire  Šalim se naravno 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Borcanin
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #134 : Kolovoz 01, 2010, 20:35:01 » |
|
Pozdrav.Novam sam na forumu pa jos prelistavam teme.Tako sam naisao i na ovu.Ja sam pre oko mesec dana kupio ovu palmu.Jedno vreme sam je drzao na suncu i listovi su poceli da zute.Onda sam cuo da joj direktno sunce ne odgovara pa sam je stavio u hladovinu.Sada se zemlja mnogo sporije susi,posle zalivanja pa me brine da to nece skoditi palmi?Na skor svim listovima pa i onim tek izniklim krajevi se suse,dok je jedan lista pocrveneo.Ne znam sta moze biti uzrok ovoga i samo da se ne osusi cela biljka. 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Kolovoz 01, 2010, 20:36:07 Filip »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|